Cumartesi, Mayıs 30, 2015

KADINBUDU KÖFTE

MALZEMELER:1 baş soğan, 4 adet yumurta, 1 kg koyun kıyması, 1.5 su bardağı su, 1 kahve fincanı pirinç, 1 çorba kaşığı margarin, 1,5 su bardağı zeytinyağı, 2 kahve kaşığı karabiber, 1 kahve fincanı kaşar peyniri rendesi, tuz. HAZIRLANIŞI: Bir tencereye margarin ve ince kıydığınız soğanı koyun, soğanlar pembeleşinceye dek karıştırıp kavurun. Sonra tencereye sıcak su ve ayıklanmış pirinci ilave edin. Biraz tuz serptikten sonra tencerenin kapağını örtüp orta ateşte pirinci pişirin. Prinçler lapa kıvamına gelmek üzereyken ateşten alıp soğutun. Diğer yanda kymanın üçte ikisini yağsız bir tavaya koyun. Kuwetli ateşte kıyma suyunu salıp yeniden çekinceye  dek, karıştırarak kavurun. Daha sonra kıymayı soğumaya bırakın. Kıyma soğuduğunda çiğ kıymayla karıştırıp yoğurun. Rendelediğiniz peynir, karabiber, bir adet yumurta, tuz ve soğuttuğumuz pirinci katın. Karışımı 5 dakika kadar iyice yoğurun. Elde ettiğiniz bu karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve ıslak iki avcunuzun arasında yuvarlayın.  Bir kapta 3 adet yumurtayı hafifçe çırpın. Bir tavaya zeytinyağı koyup kuwetli bir ateşte kızdırın, sonra, köfteleri yumurta- ya bulayıp tavaya atın. Köftelerin her tarafl nar gibi kızardığında kevgirle alıp servis tabağın koyun ve sıcak servis yapın. 
*Tarif için Zeliha Hanım'a teşekkür ederiz.*

TAS KEBABI

MALZEMELER: 1 kg kusbaşı dana eti, 1 su bardağı sıvı yağ, 4 domates, 1 çorba kaşığı domates salçası,  6 diş sarmısak. 1 büyük boy soğan, yarım tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber.
HAZIRLANIŞI: Yemeklik doğranmış sarmısak ve soğanları yağ konmuş orta büyüklükte tencereye koyun. Kuşbaş etlerin üzerine döküp karıştırın. Üzerine salca ve domatesi ilave edin. En son baharat ilave edip karıştırın. Tüm malzemeyi tencerenin ortasında toplayıp cam büyük bir kaseyi de etler tamami ile içinde olacak şekilde kapatın. Kısık  ateşte pişirmeye başlayın. Etler suyunu saldığında tuzunu ekleyin. Yemek suyunu çekene kadar pişirin. Servis yapmadan önce isteğe göre servis tabağına alıp, üzerine rendelenmiş kaşar döküp, düşük ısıkı fırında 5-10 dk. bekletip, servise hazır hale getirin. 
*Tarif için Ayten Hanım'a teşekkür ederiz.*

Perşembe, Mayıs 28, 2015

TAVUK SOTELİ PİLAV

MALZEMELER: 3 su bardağı baldo/osmancık pirinç, 2 patates,1 kg tavuk göğüs, 5 adet yeşil sivri biber, yarım tatlı kaşığı kimyon,1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 1/2 çay bardağı sıvı yağ, 50 gr margarin/tereyağı, 1 yemek kaşığı soya sosu, tuz. 
HAZIRLANIŞI: Göğüsü küp küp doğrayıp yıkadıktan sonra margarini ve sıvı yağı eklenmiş tencereye koyuyoruz. Üzerine tuz hariç baharatları ekleyip suyu çekinceye kadar pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra doğradığımız sivri biberi, soya sosunu ve tuzunu ekleyip kavuruyoruz. Biberi ve eti hafif diri olmalı. Ardından uzun dilimlenmiş patatesi kızartıp diğer sotelenmiş malzemelerle pilav tenceremize koyuyoruz. Pilavı 3,5 bardak suyu ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Salata ve yoğurtla servis edebilirsiniz. 

BİBERLİ TAVUK SOTE

MALZEMELER: 1 kg tavuk göğüs, 5 adet yeşil sivri biber, yarım tatlı kaşığı kimyon,1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 1/2 çay bardağı sıvı yağ, 50 gr margarin/tereyağı, 1 yemek kaşığı soya sosu, tuz. 
HAZIRLANIŞI: Göğüsü küp küp doğrayıp yıkadıktan sonra margarini ve sıvı yağı eklenmiş tencereye koyuyoruz. Üzerine tuz hariç baharatları ekleyip suyu çekinceye kadar pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra doğradığımız sivri biberi, soya sosunu ve tuzunu ekleyip kavuruyoruz. Biberi hafif diri eti de iyi pişmiş olmalı. Sotemizi sıcak servis yapıyoruz. 

Salı, Mayıs 26, 2015

PATATES KÖFTESİ

MALZEMELER:1 kg patates,2 yumurta, 2 kaşık nişasta, 250 gr kıyma,1 adet baş soğan 1 kaşık margarin, tuz ve biber. HAZIRLANIŞI: Patatesler kabuklarıyla haşlanır, sonra soyulur ve püre yapılır. Daha sonra yumurta, nişasta, tuz ve biber üzerine ilave edilir ve hepsi birden yoğrulur. Diğer tarafta kıyma, soğan ve margarinle birlikte hafifçe kavrulur. Kıyma soğuduktan sonra kıymalı harç ve yoğurduğumuz patates de soğumaya bırakılır.  Her iki malzeme de soğuduktan sonra avuç içine sığacak kadar alınıp açılır ve içine kavrulmuş kıymadan konulur. Uzun veya top şekline getirildikten sonra una bulayıp kızgınn yağda kızartılır. 
Not: Köftenin daha iyi olmasi için yoğurulmuş patates 15 dakika kadar buzlukta bekletilmelidir.
*Tarifi için Şükran Hanım'a teşekkür ederiz. *

Salı, Mayıs 19, 2015

YUVARLAMA

MALZEMELER: 3,5 su bardağı un, 1/2 kg kıyma. 3 yumurta, 3 çay bardağı süt, 5 su bardağı su, tuz, 1 su bardağı sıvıyağ, 2 su bardağı yoğurt, 3-4 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı margarin, 1 çorba kaşığı domates salçası. 
HAZIRLANIŞI: Kymaya, un, yumurta, süt ve tuz ilave ederek yoğurun. Elde ettiğiniz hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak köfteler hazırlayın. Sıvıyağda köfteleri kızartın. Bir tencerede 5 bardak suyu kaynatın. Kızaran köfteleri ekleyip haşlayıp tencereden alın. Tereyağı veya margarini küçük bir tavada eritip salçayı ekleyin. Sos kıvamı oluncaya kadar kavurup ateşten alın. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın. Yuvarlamayı servis tabaklarına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edin. Hazırladığınız sosu üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.

*Tarifi için Mine Hanım'a teşekkür ederiz*

Pazartesi, Mayıs 18, 2015

TAVUK SARMA

MALZEMELER: 2 kg civarında kuru yolunmuş tavuk ya da hazır kuru yolunmuş piliç, tuz. 
HAZIRLANIŞI: Tavuğunuzu önce derin dondurucuda 1 saat bekletin. Bu işlem daha rahat hazırlamanızı sağlayacaktır. Buzdolabından çıkardığınız tavuğu ince uçlu keskin bir bıçakla tüm derisinden derisini parçalamadan ayırın. Derisinden ayrılmış tavuğun butlarının paça kısımlarını kesip atın. Sonra göğüs etini lades kemiği ve kıkırdağından tamamen ayıklayın. Bu sırada tavuktan çıkan yağları ayrı bir köşeye koyun. Sıyırdığınız deriyi ortadan ikiye kesip yine iki eşit parçaya ayırdığınız göğüs etini bolca tuzlayıp aşağıdaki şekilde kürdan yardımıyla iyice sarın. Aynı işlemi diğer yarı için de yapın. Sonra ayırdığımız yağları yine iyice tuzlanmış butların üstüne kürdanla saplayıp 250 derece de ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Bulgur pilavıyla servis edebilirsiniz. İsterseniz tavuk içinin suyu ile kurumadan pişsin diye altına bir alüminyum tepsi su içerisinde bulgur koyabilirsiniz. Bu bulgur hem tavuktan süzülen yağlarla lezzetlenecek hem de tavuğunuz kurumayacaktır.